Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Zelf hypotheek samenstellen in 4 stappen

Bij hypotheken is onzekerheid vaak het grootste probleem. terwijl elke hypotheek dezelfde bouwstenen heeft. Als je dat begrijpt, dan ben je de eerste onzekerheid voorbij. Dan kun je zélf meedenken met het samenstellen van je hypotheek. De hypotheekadviseur vraagt dan jouw hypotheekofferte aan en jij ontvangt de meeste retourprovisie.

De ideale hypotheek stel je zelf voor 95% samen in 4 simpele stappen. De andere 5% zijn eisen en voorwaarden van de verstrekker. Daar kan de erkend hypotheekadviseur de laatste antwoorden op geven.

Mijn hypotheek samenstellen in 4 stappen

1 Hypotheekrente
Hypotheekrente is meestal het grootste deel van je maandlasten. De rente verschilt per verstrekker, per hypotheekvorm en per rentevast periode. Denk goed na of je inkomen renteschommelingen kan opvangen. Zo niet, kies dan een langere rentevastperiode.

2 Inleg voor aflossing hypotheek
Meestal wil of moet je een spaarpot opbouwen om over 30 jaar in één keer (een deel) van je hypotheek in te lossen. Je hebt hier vrijheid in, naast de vaak minimale aflossingseisen van de hypotheek aanbieder. Denk goed na of je nu de laagste maandlast wilt of straks een hoge(re) restschuld wilt overhouden. Dat laatste is over de gehele looptijd altijd durder, want de het niet afgeloste hypotheekdeel loopt ook na 30 jaar gewoon door.

3 Overlijdensrisicoverzekering
De achterblijvende partner ontvangt een eenmalige uitkering waarmee (een deel van) de hypotheekschuld wordt afgelost. De hoogte van de overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van het inkomen van die partner. Verstandig is om te zorgen dat je partner voldoende inkomen overhoudt voor dagelijks levensonderhoud en de restant hypotheekschuld.

4 Woonlastenverzekering
Een verzekering tegen werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid die het inkomensverlies (deels) opvangt. Meestal hou je maximaal 70% of 75% over van je inkomen, maar soms ook maar 50%. Op basis van het inkomensverlies kun je dan een verzekering afstemmen. Dit is wat lastiger, de hypotheekadviseur helpt je graag met een berekening.

Hulp of vragen nodig bij het zelf samenstellen van een hypotheek? Vul vrijblijvend het contactformulier in of bel 0900 - 446 0446. Wij helpen graag verder!