Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Tot 52 procent boete bij banksparen

maandag, 11 april 2011

"Banken nog niet klaar voor Banksparen", zo meldde de Telegraaf afgelopen zaterdag.

ING biedt sinds vorige week de mogelijkheid aan klanten hun bestaande hypotheek om te zetten naar een bankspaarhypotheek. Helemaal klaar blijkt de bank er echter nog niet voor te zijn. En ING is niet de enige, constateert de krant.

Ook wij kunnen deze constatering onderschrijven. Diverse bankspaarhypotheken kennelijk namelijk (nog) niet de mogelijkheid tot fiscale voortzetting.

In normaal nederlands: nog niet alle banken staan toe dat u het opgebouwde bankspaarsaldo bij inlossing van uw hypotheek meeneemt naar een nieuwe bankspaarhypotheek bij een andere bank.


Wettelijk gezien kan een overstap zonder fiscale boete plaatsvinden, maar doordat de automatisering van bijvoorbeeld ING er niet klaar voor is, kunnen die boetes wel verschuldigd zijn.

Mocht de klant later besluiten naar een andere bank te gaan, dan betaalt hij nogmaals een boete die kan oplopen tot 52% van de rentegroei. Want in de voorwaarden staat dat de bank niet zal meewerken aan overdracht naar een andere bank.

Banken geven aan wel aan oplossingen te werken. Let dus goed op de voorwaarden bij bankspaarhypotheken en kijk niet enkel naar de rente. Juist bij deze producten zien we bij lage rentes dergelijke voorwaarden.

U kunt ook de test van de Consumentenbond bekijken voor een beeld van de meest flexibele bankspaarhypotheken. Wilt u de voorwaarden van een bepaalde bankspaarhypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zenden u deze dan vrijblijvend toe.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.