Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Veel ongezonde financiele huishoudens

dinsdag, 15 maart 2011

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken komt naar voren dat drie op de tien mensen die geen acute financiële problemen hebben, hun eigen financiële overzicht toch vaak overschatten. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld slechts bij benadering aangeven wat er op de betaalrekening staat.

Daarnaast is van een op de vijf Nederlanderse huishoudens de financiële situatie niet gezond. Dat betekent dat deze mensen moeilijk kunnen rondkomen, of langere tijd maandelijks geld te kort komen, of rekeningen niet op tijd kunnen betalen.

Ook neemt in veel huishoudens de financiële veerkracht af, wat betekent dat het moeilijker wordt grotere uitgaven te doen.
Voor veel Nederlanders blijft een hele klus om hun geldzaken op orde te houden. Hierdoor liggen risico's op de loer voor het ontstaan van problematische schulden.

Deze gegevens blijken uit monitoronderzoek van Wijzer in Geldzaken dat zij hebben uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Wijzer in Geldzaken noemt verder als voorbeeld de onwetendheid over de financiële consequenties van klantkaarten. 25% van de Nederlanders bezit een klantenkaart. Van de 30% die weet dat ze rente betalen over aankopen met de kaart, weet volgens Wijzer in Geldzaken de helft niet wat ze aan rente betalen en de andere helft schat het rentepercentage veel te laag: 10%, terwijl het veelal meer dan 15% is. Datzelfde geldt voor rood staan. De rentekosten hiervoor worden gemiddeld de helft lager geschat van het feitelijke renteniveau van 13%.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.