Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Wijzigingen fiscaal partnerschap januari 2011

dinsdag, 1 februari 2011

Echtparen zijn voor de Belastingdienst altijd fiscale partners. Bij een aantal inkomsten en aftrekposten mogen zij onderling bepalen wie die post aangeeft en daarbij de voordeligste verdeling kiezen. Mensen die samenwonen zijn niet automatisch fiscale partners, maar tot begin dit jaar konden zij er wel voor kiezen als fiscale partners behandeld te worden. Dat vrijblijvende is er sinds 1 januari 2011 af.

WANNEER BENT U FISCAAL PARTNER?

Getrouwde mensen zijn altijd fiscale partners. Zij blijven dat tot ze niet langer op hetzelfde adres wonen en er een echtscheidingsverzoek is ingediend. Alleen verhuizen is dus niet genoeg om het fiscaal partnerschap te beëindigen.

Woont u samen, dan bent u in de volgende gevallen fiscale partners:

* u hebt een notarieel samenlevingscontract
* u hebt samen een kind
* de ene partner heeft het kind van de andere partner erkend
* u hebt uw huisgenoot aangewezen als gerechtigde tot het partnerpensioen
* u woont samen in een woning waarvan u beiden de eigenaar bent

Bij een dergelijke opsomming gaan veel mensen fantaseren: wat als ik met twee vrouwen samenwoon en ik heb met de ene vrouw een kind en met de andere een samenlevingscontract? Ook hieraan is gedacht. Het zal niet veel voorkomen maar in zo’n geval geldt de volgorde van het rijtje. De vrouw met wie het samenlevingscontract gesloten is, is dan dus de fiscale partner. Samenwoners die niet meer op hetzelfde adres wonen, zijn voor de Belastingdienst geen fiscale partners meer, tenzij men niet meer op hetzelfde adres woont omdat een van de twee is opgenomen in een verpleeghuis. (bron: DFT.nl)



« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.