Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Pas in april 2010 transparante opgave provisie

dinsdag, 8 december 2009

In de kostenoverzichten bij nieuwe beleggingsverzekeringen wordt uiterlijk vanaf 1 april volgend jaar de provisie voor de adviseur apart vermeld. Dit provisiebedrag is terug te vinden onder de post ‘kosten bemiddelaar’ volgens het model-De Ruiter. Waar mogelijk wordt deze provisie ook bij bestaande verzekeringen in het jaarlijks kostenoverzicht genoemd, zo meldt het Verbond vandaag.

Door de provisie apart in de kostenoverzichten te vermelden, wordt bewerkstelligd dat bemiddelaar én verzekeraar beiden hetzelfde bedrag aan de klant rapporteren. Het is wenselijk dat deze uniformiteit bij nieuwe contracten wordt gerealiseerd om verwarring bij de klant te voorkomen, vindt het Verbond. De branchevereniging heeft de leden opgeroepen deze regel daarom zoveel mogelijk ook bij oudere contracten toe te passen.

Sinds januari 2009 is het intermediair verplicht de klant te melden hoeveel provisie hij ontvangt bij het sluiten van een beleggingsverzekering. Echter, in de oude modellen-De Ruiter kon het bedrag onder de post ‘kosten bemiddelaar’ nog afwijken van de provisie die de tussenpersoon daadwerkelijk ontving. In die situaties werden ook de financieringskosten van de provisie opgenomen. Deze kosten worden voortaan vermeld onder de post ‘kosten verzekeraar’.

Het aanpassen van de kostenoverzichten bij oudere contracten vergt een extra inspanning van verzekeraars en is soms op deelportefeuilles niet tijdig of niet tegen verantwoorde kosten te realiseren. In die laatste situatie benadrukt de verzekeraar aan de klant dat de bedragen in het kostenoverzicht kunnen afwijken van de provisie die het intermediair aan de klant heeft gemeld. (bron:InFinance

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.