Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Prinsjesdag 2014: enkele maatregelen

woensdag, 17 september 2014

Gisteren, 16 september 2014, heeft het kabinet tijdens de 200e Prinsjesdag de plannen voor het komende jaar bekendgemaakt. In onderstaand overzicht hebben wij enkele belangrijke wijzigingen voor u samengevat.

Een overzicht van alle wijzigingen leest u op Rijksoverheid: Prinsjesdag 2014

Regeling belastingvrij schenken eigen woning niet verlengd
Sinds 1 oktober 2013 kan iedere Nederlander maximaal € 100.000,- belastingvrij schenken aan een ander, die het bedrag gebruikt voor de eigen woning. Inmiddels hebben al ruim 50.000 mensen gebruikgemaakt van deze vrijstelling. Wie dit ook wil, moet dit nog in 2014 doen. De regeling geldt nog tot 1 januari 2015 en wordt niet verlengd.

Verlaging opbouwpercentages pensioen
Jaarlijks bouwt een pensioendeelnemer een bepaald percentage van de pensioengrondslag op aan ouderdomspensioen. In een eindloonregeling is dat vanaf 2015 gemaximeerd op 1,657% (nu nog 1,9%) en in een middelloonregeling op 1,875% (nu nog 2,15%). Eenzelfde verlaging gaat ook gelden voor pensioenopbouw in een beschikbare-premieregeling.

Lager nabestaandenpensioen
In lijn met de verlaging van de opbouwpercentages voor het ouderdomspensioen gaat ook de ruimte voor de opbouw van partner- en wezenpensioen omlaag. Willen pensioendeelnemers hun nabestaanden dezelfde dekking bieden als voorheen? Dan moeten zij zelf een aanvullende voorziening treffen. Ze kunnen bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering sluiten bij een verzekeraar. Vraag een gratis premievergelijk.

Tijdelijke verhuisregeling niet langer tijdelijk
De verlengde periode van dubbele hypotheekrenteaftrek bij verhuizing wordt permanent gemaakt. Deze periode is de afgelopen jaren verlengd van twee naar drie jaren.

Herleven hypotheekrenteaftrek na verhuur
Ook de regeling herleving hypotheekrenteaftrek na verhuur van een voormalige eigen woning wordt permanent. Net als de verhuisregeling zou deze regeling vanaf 2015 komen te vervallen.

Rente op restschulden gedurende vijftien jaar aftrekbaar
De mogelijkheid tot het aftrekken van hypotheekrente die wordt betaald over een restschuld, wordt vanaf 1 januari 2015 uitgebreid. Op dit moment kunnen mensen met een restschuld die is ontstaan na 29 oktober 2012 de hypotheekrente hierover gedurende tien jaar aftrekken. Deze periode wordt verlengd naar vijftien jaar. Belangrijk hierbij is wel dat banken ook gaan meewerken aan een aflostermijn van 15 jaar.

Verlaagd btw-tarief bij verbouwing/onderhoud van woningen verlengd tot 1 juli 2015
Vanaf 1 maart 2013 geldt een verlaagd btw-tarief voor de werkzaamheden bij de verbouwing of het onderhoud van woningen die ouder zijn dan twee jaar. Het btw-tarief zou per 1 januari 2015 weer worden verhoogd naar 21%, maar in het Belastingplan 2015 staat dat het lage tarief een half jaar langer wordt aangehouden tot 1 juli 2015.

Verlaging hypotheekrenteaftrek
In 2015 is hypotheekrenteaftrek nog maar mogelijk tot een tarief van 51%. Het maximale tarief van hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks met 0,5% verlaagd totdat het tarief van 38% is bereikt.

Verdere verlaging LTV-ratio
Net als vorig jaar, zal ook dit jaar de Loan-To-Value-ratio, de verhouding tussen de maximaal te verstrekken hypotheek en de waarde van het onderpand, worden verlaagd. In 2015 zal de LTV-ratio worden verlaagd naar 103%. Vervolgens wordt de ratio jaarlijks met 1% verlaagd tot deze in 2018 100% bedraagt.

Strenger systeem voor BPM en bijtelling
Voor de bpm en bijtelling komen er nieuwe regels. Het lijkt erop dat de overheid de bpm op minder zuinige auto’s gaat verhogen. De regels voor de bijtelling worden strenger.

Beperkte verhoging van het tarief van de eerste schijf
In 2014 is het tarief in de eerste belastingschijf tijdelijk verlaagd van 37% naar 36,25%. Deze verlaging zou in 2015 deels worden teruggedraaid, waardoor het tarief op 36,75% zou uitkomen. Het tarief wordt nu slechts verhoogd met 0,25%, waardoor het in 2015 36,50% bedraagt.

Herkansing 80%-regeling voor levenslooptegoeden
Mensen die in 2013 hun levenslooptegoed niet hebben opgenomen, krijgen in 2015 een herkansing om dit alsnog te doen met gebruik van een belastingvrijstelling van 20%. De regeling geldt voor het bedrag van de levensloop-aanspraken op 31 december 2013.

Brug-WW
Er wordt een nieuw plan geïntroduceerd: de brug-WW. Hierdoor moet baanwisseling, waarbij sprake is van substantiële omscholing, worden vereenvoudigd. Het plan voor de brug-WW luidt als volgt: mensen gaan direct aan de slag bij een nieuwe werkgever. Wanneer een werknemer voor zijn nieuwe functie omgeschoold moet worden, dan wordt gedurende de scholing een WW-uitkering verstrekt voor de uren van de scholing. Voor de uren waarin gewerkt wordt, ontvangt de werknemer salaris van zijn nieuwe werkgever

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.