Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Hypotheek voor startende ondernemer

dinsdag, 7 mei 2013

In de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet (TRHK) staat dat wanneer de aanvrager de afgelopen 3 jaren geen vaste inkomsten heeft gehad, een beperking op het toetsinkomen geldt. Dit geldt dus voor startende ondernemers die korter dan 3 jaar ZZP zijn.

Deze afslag varieert van 75% van de netto winst bij 1 tot 2 jaar zelfstandig, tot 90% bij 2 tot 3 jaar zelfstandig. Bij 3 jaar of langer zelfstandig inkomen wordt het gemiddelde van de afgelopen 3 jaren meegenomen voor de toets. Hierbij mag het gemiddelde niet hoger zijn dan het laatste jaarinkomen uit onderneming.

Door de beperking op het toetsinkomen wordt een verstandige buffer ingebouwd voor eventueel toekomstige lagere inkomsten.

Voorheen lag de beperking juist op de leninghoogte ten opzichte van de onderpandwaarde.

Als startende zzp'er is het belangrijk te weten dat je dus niet zómaar een hypotheek kunt afsluiten. Maar er zijn zeker mogelijkheden!

De bank of adviseur zal per hypotheekaanvraag voor een ZZP’er ook naar de volgende zaken kijken:

• wat is de verwachting in de branche van de ondernemer?
• Hoe ziet de goede prognose eruit?
• Hoe ziet de orderportefeuille eruit?
• wat en hoe is je achtergrond?

Ook al ben je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer, dan zijn er dus toch mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.

Hypotheek voor ZZP met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?


Voor het bepalen van een zzp-inkomen voor een hypotheek met nationale hypotheekgarantie (NHG) gelden andere regels. De adviseur van de bank zal dan altijd uitgaan van het inkomen dat uit de laatste 3 IB-aangiften is berekend. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor zzp'ers die geen jaarcijfers kunnen tonen van 3 jaren.

Startende ondernemer?

Als jij startende ondernemer bent en beschikt over jaarcijfers van 2 jaren of minder, dan kunnen we een maatwerkberekening maken die op jouw situatie van toepassing is.

Laat je door ons informeren over de mogelijkheden voor een hypotheek als startende ZZP’er. Adviesgesprek aanvragen

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.