Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Extra tijd voor omzetten aflossingvrij

vrijdag, 5 april 2013

Consumenten met een aflossingvrije hypotheek die voor 1 april 2013 een aanvraag hebben ingediend voor het omzetten van hun aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek, mogen alsnog gebruik maken van de overgangsregeling.

Ze moeten dan kunnen aantonen dat ze voor 1 april om omzetting gevraagd hebben bij hun bank of verzekeraar.

Dat geldt ook in die gevallen waarin eerder gemeld was dat het administratief niet meer geregeld kon worden voor 1 april.

Minister Blok had 2 weken geleden nog afwijzend gereageerd op de suggestie van Raymond Knops (CDA), woordvoerder voor defensie en wonen. Daarop heeft het CDA nu een motie ingediend.

Knops: “We staan achter de maatregel van het Kabinet die mensen stimuleert om af te lossen. Aflossen stimuleren helpt voorkomen dat mensen uiteindelijk met een restschuld blijven zitten. We zijn er daarom op gebrand dat mensen ook daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om hun hypotheek over te zetten. Anders is de overheid niet betrouwbaar en blijft er onrust bestaan.

Raymond Knops wilde de soepeler overgangstermijn, omdat het ministerie pas begin maart duidelijkheid heeft gegeven over de exacte uitvoering en toepassing van de regeling. Daardoor hadden consumenten wel erg weinig tijd over om een goede afweging te maken.

Bovendien hadden banken niet genoeg tijd om alle aanvragen in die korte periode te verwerken.

Volgens diverse financiële instellingen gaat het om duizenden gezinnen die hun hypotheek wel wilden aanpassen, maar het niet voor 1 april geregeld kregen.”

Een meerderheid in de Kamer lijkt achter de motie van Knops te staan, omdat het vasthouden aan 1 april niet in de geest van de overgangsregeling is.

Knops: “Als deze motie wordt aangenomen zal dat een enorme opluchting zijn voor duizenden mensen die de afgelopen weken probeerden hun financiële zaken goed te regelen.

(bron: InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.