Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Gelijkstelling convenant aan onherroepelijke koopovereenkomst

vrijdag, 15 februari 2013

Er is duidelijkheid gekomen over de wijze waarop geldverstrekkers verzoeken om ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid en uitkoop van de ex-partner in behandeling kunnen nemen. Dergelijke verzoeken werden door geldverstrekkers aangehouden totdat de fiscus meer duidelijkheid zou geven.

Indien de uitkoop is geregeld in het echtscheidingsconvenant en het convenant uiterlijk op 31 december 2012 tot stand is gekomen, kan de hypotheek in 2013 nog gesloten worden in iedere hypotheekvorm met fiscale renteaftrek. Een annuïtaire aflosvorm is dus niet verplicht.

Hieraan zijn wel de volgende voorwaarden verbonden:

er is sprake van een reële overeenkomst waardoor betrokken partijen onherroepelijk gebonden zijn;
de schriftelijke overeenkomst moet uiterlijk op 31 december 2012 tot stand zijn gekomen;
de eigenwoningschuld moet uiterlijk in 2013 op naam zijn gesteld van degene die de eigen woning koopt;
de (ver)koopprijs moet in het echtscheidingsconvenant zijn vastgesteld;
onder voorwaarden kan ook een getekend bemiddelingsverslag van een mediator voldoende zijn voor kwalificering voor het overgangsrecht.

Wie na 1 januari 2013 een echtscheidingsconvenant tekent en de partner uitkoopt, valt voor een lening die voor het aankoopbedrag wordt afgesloten, niet onder het overgangsrecht.

Als dus een lening wordt afgesloten om de ex-partner uit te kopen, is men verplicht om de lening voor de aankoop van het eigendom van de ex-partner volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Anders is over (dat deel van) de lening geen recht op hypotheekrenteaftrek.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.