Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Versoepelen hypotheekregels ongewenst

vrijdag, 1 februari 2013

Het kabinet houdt vast aan de hypotheekregels. Minister Blok voor Wonen zegt dat versoepeling geld kost en dat er geen geld is.

De Eerste Kamer had het kabinet verzocht naar versoepelingen te kijken om zo de huizenmarkt te stimuleren. Bijvoorbeeld door de helft van het hypotheekbedrag verplicht af te laten lossen, de aflossingstermijn te verlengen of energiebesparingen te stimuleren.

Ook het trapsgewijs afbouwen van de rente wordt door het kabinet afgewezen. Dat is volgens minister Blok ‘te risicovol’ omdat de rente dan niet meer aftrekbaar is en mensen juist rond hun pensioensleeftijd met te hoge schulden komen te zitten.

Wel gaat de minister de regels voor de hypotheekrenteaftrek aanpassen zodat de bouwrente van een nieuwbouwwoning aftrekbaar blijft. Kopers van een nieuwbouwwoning betalen gedurende de bouw bouwrente, terwijl niet op de lening wordt afgelost. Daarmee zouden zij geen recht hebben op renteaftrek. Minister Blok gaat de regels op dat punt aanpassen.

Onverkort vasthouden aan hypotheekhervorming

De voorgenomen hypotheekhervormingen moeten doorgaan omdat de hypotheekschulden een belangrijk risico vormen voor de financiële stabiliteit in Nederland. Dat is de hoofdconclusie van het Financieel Stabiliteitscomité (DNB, AFM en ministerie van Financiën). Tussen 1995 en 2008 nam de hypotheekschuld toe van 46% tot 103% van het bbp. De totale schuld van Nederlandse huishoudens is 135% bbp.

Dit vindt het comité ongewenst, want:

* vanwege de omvang van de hypotheekportefeuilles kunnen banken een substantieel deel hiervan niet met deposito’s (spaargeld) financieren;
* de grote afhankelijkheid van marktfinanciering maakt banken kwetsbaar;
* beleggers zijn minder bereid om te investeren in hypotheekportefeuilles van Nederlandse banken, die daardoor terughoudender zijn bij het verstrekken van hypothecair krediet.

Het comité vindt het van groot belang voor de Nederlandse financiële stabiliteit dat de voorgenomen hervormingen onverkort worden ingevoerd.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.