Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Uitleg compensatieregeling AOW

donderdag, 24 januari 2013

De verhoging van de AOW-ingangsdatum kan, met name bij wie niet meer aan het werk is, tot financiële problemen leiden. Daarom komt er een compensatieregeling, die echter alleen geldt voor een zeer beperkte groep. De staatssecretaris Klijnsma heeft meer duidelijkheid gegeven over de inhoud van die compensatieregeling.

De compensatieregeling is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en geldt als de VUT of het prepensioen op 1 januari 2013 al waren ingegaan. De overbruggingsuitkering kent, net als de AOW, ook een partnertoeslag voor de jongere partner.

Er geldt een inkomens- en vermogenstoets.

De regeling wordt pas in het najaar van kracht en gaat met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013 gelden. U krijgt hierover in de loop van dit jaar van de SVB automatisch bericht.

LET OP:
U komt alleen in aanmerking voor de compensatieregeling als u op 1 januari 2013 een uitkering genoot op basis van een van de volgende regelingen:


* VUT-regeling;
* prepensioenregeling;
* overbruggingspensioen;
* regeling op basis van het functioneel leeftijdsontslag
* (voormalige) zelfstandigen met een private arbeidsongeschiktheidsverzekering
* Mensen met een private Anw-hiaatverzekering of -pensioen
* Mensen met een private WIA/WGA-verzekering
* Mensen met een lijfrente
* Mensen met een levensloopuitkering

LET OP:

Op basis van de inkomenstoets komen alleen mensen met een inkomen beneden 150% van het wettelijk minimumloon voor de compensatie in aanmerking. De overbruggingsuitkering is (incl. partneruitkering) nooit hoger dan de VUT-, prepensioen of andere hiervoor genoemde inkomensregeling. Inkomsten die mensen hebben, worden in mindering gebracht op de overbruggingsuitkering (arbeidsinkomsten worden daarbij deels gekort).

LET OP:

Eigen woning en pensioenvermogen tellen niet mee voor de vermogenstoets. Voor de hoogte van het overige vermogen wordt aangesloten bij de grens van het box 3-vermogen. Wie meer vermogen heeft dan de vrijstelling van € 21.139 (alleenstaanden) of € 42.278 (tweepersoonshuishouden) heeft geen recht op de overbruggingsuitkering.

Meer informatie op http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01/24/overbruggingsregeling-aow.html. De regeling is nog niet definitief vastgesteld en er is momenteel nog veel discussie over de exacte inhoud. De regeling kan dus nog worden aangepast.

(bron; FiscAlert)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.