Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Pandwaarde bij executieverkoop te laag

dinsdag, 8 januari 2013

De opbrengst van woningverkopen bij executieveilingen ligt gemiddeld 34% (€58.000) onder de marktprijs. Dat blijkt uit een analyse in de periode 2006-2011 door hoogleraar vastgoedeconomie Brounen en strategisch adviseur De Jong-Tennekes. In 2011 steeg het verlies zelfs tot boven de 40%.

De gemiddelde prijskorting van 34% op executieveilingen is volgens De Jong-Tennekes te hoog.

In de VS ligt die op minder dan 25%. Bovendien ligt de Nederlandse prijskorting fors boven de 15% waardeverlies waar banken mee rekenen bij het verstrekken van een hypotheek.

De onderzoekers zien 2 oplossingsrichtingen voor de disfunctionerende Nederlandse executieveilingen: verbeteren of voorkomen.
Verbeteren kan door de veilingen te professionaliseren, in de eerste plaats door te zorgen dat informatie over de aangeboden woning ruimschoots en vrij aanwezig is. Daarnaast zouden de executieveilingen voornamelijk via internet moeten verlopen en open moeten zijn voor particuliere kopers, stelt De Jong-Tennekes.

Het wetsvoorstel van minister Opstelten om particulieren bij gedwongen verkoop de mogelijkheid tot bieden te geven via internet, ziet De Jong-Tennekes als een goede stap.

De huizenbezitter is ook gebaat bij een onderhandse verkoop i.p.v. een executieveiling: het prijsverschil is in dat geval zo’n 20% van de hoofdsom.

Nu belanden in Nederland jaarlijks ruim 2.500 woningen op een executieveiling, terwijl een onderhandse verkoop de kans op een grote restschuld had kunnen voorkomen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.