Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Weerstand over loktarief advies Rabobank

vrijdag, 23 november 2012

"Het 'no cure no pay'-tarief voor hypotheekadvies van de Rabobank is misleidend, want gratis bestaat niet", aldus Adfiz in een reactie op de nieuwe tarieven voor hypotheekadvies van Rabobank. "Bovendien is de ‘cure’ in dit geval het productadvies van de bank.".

Volgens Adfiz handelt hiermee in strijd met het belang van de eigen klanten.

"Serieuze hypotheekklanten gaan bij de Rabobank meebetalen aan de kosten van shoppers. Om toch rendabel en concurrerend te blijven wordt de commerciële druk om producten te verkopen hoog voor de verkoopadviseurs van de Rabobank. Alle recente regelgeving is er juist op gericht om dat soort prikkels tegen te gaan."

Adfiz vraagt zich af hoe Rabobank al haar advies- en distributiekosten vergoed krijgt met de gisteren gepubliceerde tarieven.
"Ook voor de Rabobank geldt dat er geen advies- en distributiekosten in de productprijs mogen zitten. Daarnaast moeten de kosten voor niet succesvolle adviestrajecten uit dit tarief vergoed worden (no cure no pay). Bovendien moeten ook de kosten voor doorlopende dienstverlening erin zitten. Rabobank werkt immers niet met abonnementen of tarieven bij bijvoorbeeld renteverlening. Andere banken werken niet met 'no cure no pay', kennen aparte tarieven voor doorlopende dienstverlening en hebben een hoger adviestarief. De daadwerkelijk advies- en distributiekosten bij de Rabobank lijken onmogelijk gedekt te kunnen zijn met de nu gepubliceerde adviestarieven."

Volgens Adfiz roept de Rabo-systematiek de vraag op of niet een deel van deze kosten in de productprijs van de lening of bijkomende verzekeringen is verwerkt, wat wettelijk niet mag. Een andere mogelijkheid volgens Adfiz is dat het productadvies van mindere kwaliteit is.

"Het loktarief van de Rabobank maakt in ieder geval duidelijk dat het productadvies voor de klant weinig toegevoegde waarde heeft. Het is daarnaast misleidend als de klant de feitelijke kosten uiteindelijk via de rente of premie alsnog betaalt."

(bron: InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.