Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Verhoging assurantiebelasting 1 januari 2013

dinsdag, 13 november 2012

Ondanks dat het Verbond van Verzekeraars sterk gekant blijft tegen de voorgenomen verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent, lijkt er een politieke meerderheid voor verhoging te zijn. De afgelopen periode heeft het Verbond uitvoerig overleg gehad met het ministerie van Financiën over een zo werkbaar en klantvriendelijk mogelijke implementatie van de verhoging van de assurantiebelasting.

Na een intensieve lobby van het Verbond is de invoeringsdatum gesteld op 1 januari 2013; het regeerakkoord sprak eerder over 1 april.

Invoering per 1 april zou echter hebben betekend dat verzekeraars vele miljoenen klanten naheffingen in rekening zouden moeten gaan brengen. Daar was het Verbond geen voorstander van.

Uit eerdere reacties van staatssecretaris Weekers van Financiën bleek al dat het kabinet alles op alles zou zetten om via de assurantiebelasting het voor 2013 begrote budget van 1,2 miljard euro voor de schatkist binnen te halen. Ook als sprake zou zijn van anticipatiegedrag van consumenten en aanbieders die belastingverhoging zouden proberen te ontwijken.

Daartoe heeft de staatssecretaris inmiddels zelfs een wettelijke stok achter de deur ontwikkeld in de vorm van naheffingen, mocht blijken dat de belastingopbrengst niet wordt gehaald.

Hoewel verzekeraars fel gekant blijven tegen deze belastingverhoging, heeft het Verbond ingestemd met invoering van de maatregel per 1 januari aanstaande, om het risico op naheffing op consumenten via deze klantonvriendelijke maatregel zoveel mogelijk te voorkomen.

(Bron: verbond van Verzekeraars)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.