Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Hoofdpunten regeerakkoord financieel advies

woensdag, 31 oktober 2012

Diederik Samsom en Mark Rutte presenteerden afgelopen maandag hun Regeerakkoord: Bruggen Bouwen. Een lijvig document van 82 pagina's met hierin de maatregelen voor de komende jaren.

Hieronder leest u de belangrijkste punten uit het akkoord m.b.t. financieel advies op een rij.

Afbouw hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande hypotheken

Belangrijk punt in het Regeerakkoord is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Aanvankelijk leek het er op dat de versobering alleen de mensen zou raken die een nieuwe hypotheek afsluiten. Nu is besloten dat ook bestaande hypotheken met de afbouw te maken krijgen. Concreet betekent dit dat voor iedereen vanaf 1 januari 2014 de maximale aftrek in stappen van een half procent per jaar wordt verlaagd. Rente van een meegefinancierde restschuld mag wel worden afgetrokken voor een periode van maximaal 5 jaar.

Assurantiebelasting naar 21%

Het tarief van de assurantiebelasting wordt per 1 april 2013 verhoogd naar 21%. Het nieuwe tarief van 21% geldt voor premies van verzekeringen die lopen vanaf 31 maart 2013. Het maakt dan niet uit wanneer die premies zijn betaald.

Vitaliteitsregeling afgeschaft

De vitaliteitsregeling gaat niet door. Deze regeling was ooit bedacht als een opvolger van de levensloopregeling en als vervanger van de spaarloonregeling. Zowel de spaarloonregeling als de levensloopregeling waren op 1 januari 2012 al afgeschaft. Nu dus ook de vitaliteitsregeling. Voor mensen die op 31 december 2011 een levenslooptegoed van minder dan € 3.000 hadden, betekent dit dat het niet meer mogelijk is het levenslooptegoed in 2013 zonder belastingheffing om te zetten in vitaliteitssparen. Voor tegoeden van € 3.000 of meer geldt een overgangsregeling.

Financieel advies wordt duurder

Bekend uit eerdere besluitvorming is het verbod op provisie. Maar bovenop het provisieverbod staat in het Regeerakkoord nog een andere maatregel: advieskosten voor lijfrenten en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn niet meer aftrekbaar. Dit maakt dit advies duurder voor de klant.

Meer behoefte aan afspraken over ontslag

Rutte en Samsom sturen in het Regeerakkoord aan op het beperken van de ontslagvergoedingen. De verwachting is dat de behoefte om zelf te voorzien in ontslagbescherming gaat toenemen. Wat voor gevolgen deze maatregel heeft op nieuwe goudenhanddrukrekeningen, -verzekeringen en -vergoedingen moet nog blijken.

Van eindloon naar middelloon

Er verandert ook veel in het pensioenstelsel. Zo wordt de fiscale norm voor pensioenopbouw gebaseerd op middelloon in plaats van eindloon. Dit betekent dat de norm komt te liggen op 70% van het gemiddeld verdiende loon in plaats van op het laatst verdiende loon. De verwachting is dat deze verandering het voor mensen moeilijker maakt een eventueel pensioengat te dichten.

Geen AOW-toeslag voor mensen die deze al ontvangen

Dat de AOW-toeslag zou verdwijnen is al sinds 1996 bekend. Nieuw is dat de AOW-toeslag ook voor mensen die deze toeslag al ontvangen, wordt afgeschaft bij een gezamenlijk inkomen van € 50.000 of meer.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.