Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Bekwame tussenpersoon is te herkennen

woensdag, 31 oktober 2012

Het afsluiten van een hypotheek is één van de belangrijkste financiële beslissingen die we nemen in ons leven. Maar helaas hebben slechts weinig consumenten er zoveel verstand van dat zij ook de ingewikkelde kleine lettertjes kunnen doorgronden. De rest moet veelal vertrouwen op een hypotheekadviseur. Maar hoe vindt u een goede adviseur die u helpt bij het financieren van uw droomhuis en voorkomt dat u uiteindelijk met een financiële kater blijft zitten?

10 tips voor een goed hypotheekadvies

Sinds het uitbreken van de woekerpolisaffaire staan huizenkopers een stuk kritischer tegenover hypotheekadviseurs, omdat een deel van deze tussenpersonen zich heeft verrijkt ten koste van de klant. De tijd is dan ook voorbij dat hun advies voor zoete koek wordt geslikt. De tussenpersonen proberen dit wantrouwen weg te nemen door opener te zijn over hun verdiensten en kosten. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat er op dit gebied nog veel te verbeteren valt.

De bond benaderde recent namelijk 1400 hypotheek- en pensioenadviseurs voor een onderzoek naar de kosten die zij in rekening brengen voor advies en bemiddeling. Slechts 154 adviseurs waren bereid eraan mee te werken.

Bovendien bleken de onderlinge prijsverschillen ook nog eens opmerkelijk groot te zijn. Voor het regelen van een hypotheek van 500.000 euro (voor de ene helft banksparen en voor de andere helft aflossingsvrij, inclusief een overlijdensrisicoverzekering) vraagt de goedkoopste tussenpersoon 1043 euro, terwijl de duurste 7875 euro in rekening zou brengen.

Niet blindstaren

Ondanks dit enorme verschil moeten burgers zich volgens de Consumentenbond niet blindstaren op de prijs. Bij financieel advies gaat het immers niet alleen om de prijs, maar ook om de kwaliteit. Betaal dus liever iets meer voor een goed hypotheekadvies dan dat u aanvankelijk goedkoop uit bent bij een tussenpersoon, maar achteraf met een onverwacht hoge hypotheekschuld blijft zitten door een verkeerd advies.

Maar hoe herkent u een bekwame tussenpersoon en krijgt u het beste hypotheekadvies? De Consumentenbond heeft er tien tips voor opgesteld:

1 Of u een hypotheekadviseur nodig hebt, hangt af van uw financiële kennis en ervaring. Om dat te bepalen, kunt u de financiële kennistest van toezichthouder AFM doen op internetsite www.weetwatjeweet.nl.

2 Hypotheekadvies is nooit gratis, maar kijk niet alleen naar de prijs. Controleer of een tussenpersoon onafhankelijk is door diens dienstwijzer te lezen en te vragen met hoeveel geldverstrekkers deze persoon zaken doet. Financieel adviseurs kunnen hun kosten in rekening brengen via een uurtarief, abonnement, vast bedrag of provisie. Overleg wat in uw geval het voordeligst is, zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van het advies. Bij de eerste drie vormen betaalt u trouwens direct aan de adviseur. Bij provisie gebeurt dat indirect. De hypotheekaanbieder geeft de tussenpersoon in dat geval een beloning, maar rekent die kosten door in uw hypotheek. Omdat het belang van de klant hierbij niet altijd voorop staat, komt er in januari 2013 met het provisieverbod een einde aan.

3 Als u geen tussenpersoon inschakelt, maar direct bij een bank of andere geldverstrekker uw hypotheek regelt, betaalt u ook kosten. Maar die zijn dan minder makkelijk te achterhalen. Direct naar een geldverstrekker stappen, is dus niet per definitie goedkoper.

4 Raadpleeg verschillende tussenpersonen om te weten welke diensten ze bieden tegen welk tarief.

5 Kies voor hypotheekadvies van een specialist die over de juiste diploma’s beschikt. Belangrijke keurmerken zijn die van erkend hypotheekadviseur (SEH), NVHP Hypothecair Planner of het DSI-keurmerk. Een goede adviseur probeert een helder beeld te krijgen van de maximale maandlasten die u kunt en wilt betalen, of uw voorkeur uitgaat naar stabiele of variabele maandlasten, hoeveel u wilt aflossen en uw verdere toekomstplannen.

6 Maak duidelijke afspraken met de tussenpersoon over welke diensten die persoon gaat leveren en hoeveel geld dat kost. Leg deze afspraken schriftelijk vast.

7 Is de keuze voor een tussenpersoon eenmaal gemaakt, dan valt er wel degelijk nog te onderhandelen over de prijs. Maak daar gebruik van.

8 De tussenpersonen uit het onderzoek van de Consumentenbond zijn gemiddeld 24 uur kwijt voor het opstellen van een hypotheekadvies en rekenen daarvoor circa 3000 euro. Houd deze prijs in het achterhoofd als u een adviseur zoekt. Meer informatie over het onderzoek vindt u in de septembereditie van de Consumentengids en de Geldgids.

9 Een bekwame adviseur zal u ook na het afsluiten van uw hypotheek blijven informeren, bijvoorbeeld als zich wijzigingen voordoen in de belastingwet of andere zaken die u als klant aangaan. Zo’n raadgever volgt tevens uw vermogensopbouw en evalueert regelmatig of uw financiële doelstellingen worden gehaald.

10 Vraag tijdig een verlengingsvoorstel van de geldverstrekker aan als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt. De meeste hypotheekaanbieders sturen zo’n voorstel pas een maand van tevoren. Maar dan is het vrijwel onmogelijk nog een nieuwe hypotheek te regelen. Wees er dus tijdig bij. De ministers De Jager (Financiën) en Verhagen (Economische Zaken) zijn overigens van plan om financiele dienstverleners te verplichten om uiterlijk drie maanden van tevoren zo’n nieuw hypotheekvoorstel aan de klant voor te leggen.

Adviesgesprek aanvragen

(Bron: www.telegraaf.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.