Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Ziektewet wijzigingen ingrijpend voor de werknemer

donderdag, 11 oktober 2012

Op 2 oktober heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen, genaamd: wet tot beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid bij vangnetters. De ingangsdatum van de wet wordt 1 januari 2013.

Dat er afgelopen september een nieuw Kabinet hebben gekozen is, doet in deze niet ter zake. Het vorige kabinet heeft het voornoemde wetsvoorstel namelijk als niet controversieel aangemerkt.

In de volksmond werd het 'wetsvoorstel: modernisering Ziektewet' genoemd.

In het verleden behaalde resultaten geven garanties voor de toekomst


Eerder informeerden wij al over deze voorgenomen wetswijziging en wat de financiële gevolgen hiervan zijn voor werkgevers in de door hen te betalen premies. Daarbij geldt dat in het verleden behaalde resultaten wel degelijk garanties geven voor de toekomst.

Immers de premiestellingen in het jaar 2014 zijn afhankelijk van de gedane uitkeringen in 2012!

Ingrijpende financiële maatregelen

In de recent aangenomen wet worden ingrijpende financiële maatregelen gemeld voor degenen die tijdens ziekte geen werkgever meer hebben; dus de uitzendkrachten, tijdelijke contracten die ziek uit dienst worden gemeld, oproepkrachten enzovoorts.

Werknemers krijgen in de nieuwe situatie tijdens de ziekteperiode een uitkering die lager uit kan komen dan de huidige bijstandsuitkering.

De zieke ex-werknemer krijgt als eerste een uitkering waarvan de duur afhankelijk is van zijn arbeidsverleden. Dit is de loongerelateerde uitkering die u natuurlijk herkent uit de WGA.

Een voorbeeld
Een werknemer die 6 jaar arbeidsverleden heeft opgebouwd, ontvangt bij ziekte in de ziektewet maximaal 6 maanden een loongerelateerde uitkering gebaseerd op het verschil tussen zijn oude loon en eventueel nieuw loon in aangepaste arbeid. Aansluitend wordt de uitkering verlaagd naar maximaal 70 % van het minimum loon of, indien lager, van zijn oude loon.

Werknemer valt snel terug in inkomen

De PvdA vindt dat deze werknemer te snel terugvalt in inkomen bij ziekte. Dat is de reden waarom de loongerelateerde uitkering in de ziektewet voor werknemers pas ingaat op 1 januari 2014. Aan het huidige, of volgende Kabinet, de schone taak om een oplossing voor deze inkomensachteruitgang te bedenken in het komende jaar.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.