Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Andere omstandigheden, andere banden

maandag, 17 september 2012

In de Formule 1 komt het aan op details. De perfecte afstelling van de motor, de juiste hoeveelheid brandstof, de ideale aerodynamische vorm en uiteraard de juiste banden voor de weeromstandigheden van dat moment. Wat al jaren een bewezen voordeel is op het circuit wordt helaas op de openbare weg nog maar weinig toegepast. De gemiddelde automobilist gaat slordig om met zijn bandenkeuze. En dat terwijl de juiste banden veel extra veiligheid opleveren. Zeker in de herfst en winter.

Verschillen

Zoals je in de winter geen zomerslippers draagt, zo zou je auto in de winter ook geen zomerbanden moeten ‘dragen’. Seizoensbanden zijn nodig omdat de banden verschillend reageren bij verschillende omstandigheden. Het gaat om grip, frictie en weerstand met als gevolg kortere remafstanden. In de winter biedt de weg minder grip voor banden en daardoor minder frictie en weerstand bij het remmen en sturen. Vierseizoenenbanden en zomerbanden bestaan uit rubber dat hard wordt bij dalende temperaturen, terwijl winterbanden flexibel blijven. De remafstand van een auto op winterbanden kan onder koude omstandigheden wel 25 procent korter zijn dan die van een auto op zomerbanden. En dat kan het verschil zijn van een aanrijding of net niet. Of van een ernstige aanrijding of van wat blikschade. Van leven en dood.

Op dit moment rijdt slechts 35% van de automobilisten op winterbanden, dus er valt nog veel winst te behalen. Maar als het winterse weer aanbreekt, is de run op winterbanden zo groot dat ze in een mum van tijd zijn uitverkocht of je betaalt de hoofdprijs. Check daarom eens de website winterbanden en zorg op tijd voor veiligheid.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.