Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Wet incassokosten gewijzigd

woensdag, 8 augustus 2012

Op 1 juli 2012 is de nieuwe Wet Incassokosten (WIK) in werking getreden. Deze wetswijziging heeft ook gevolgen voor u. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Vergoeding incassokosten

De Wet Incassokosten moet consumenten beschermen tegen onevenredige buitengerechtelijke incassokosten. Daarom is onder andere een maximale hoogte van incassokosten vastgelegd in de vorm van een staffel. Het percentage van de verschuldigde incassokosten daalt trapsgewijs naarmate de hoogte van de vordering stijgt.

Nieuwe richtlijnen aanmaning

Daarnaast bepaalt de WIK dat de incassokosten pas in rekening gebracht mogen worden als er een aanmaning is verstuurd. In deze '14 dagen herinneringsbrief' moet de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten worden vermeld. De klant krijgt zo 14 dagen de tijd om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Pas na die termijn mag de ondernemer de vordering verhogen met de incassokosten.

Verschil tussen consumenten en bedrijven

Het is goed om te weten dat de nieuwe wet altijd geldt voor consumenten. Zaken tussen ondernemers mogen in overleg met de zakelijke klant afwijken van deze regeling. Dit moet dan wel vooraf schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.