Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

NN: Nederlander gaat verstandig met geld om

woensdag, 1 augustus 2012

Nederlanders gaan het meest verstandig met geld om. Dit blijkt uit onderzoek in tien Europese landen van bureau Epiphany in opdracht van ING Verzekeringen.

Uit het onderzoek blijkt dat persoonlijkheid in grote mate de financiële keuze van mensen bepaalt. "Zo boekt de Nederlander zijn vakantie het liefst ruim van te voren, stelt hij vooraf een vakantiebudget vast en wijkt daar niet of nauwelijks vanaf. Een reisverzekering is voor bijna 80 procent van de Nederlanders belangrijk, in Europa ligt het gemiddelde van het aantal afgesloten reisverzekeringen op 55 procent. Het onderzoek laat zien dat de Nederlander de minste risico’s neemt; ze zijn verstandiger en meer visionair ingesteld dan andere Europeanen die zijn onderzocht."

De onderzoekers concluderen dat Nederlanders meer met hun hoofd kiezen dan met hun hart en dat ze relatief gezien het meest rationeel en verantwoord met geld omgaan en alleen gecalculeerde risico’s nemen. Ook is te zien dat sparen de Nederlander in het bloed zit.

"Ruim zestig procent van onze landgenoten spaart. Dat percentage ligt een stuk hoger dan het gemiddelde van een tiental andere landen in Europa. Schulden vinden we minder belangrijk; een financieel extraatje gebruiken we bovendien niet om onze schulden af te lossen."

Net als in andere Europese landen is de financiële intelligentie de afgelopen twee jaar verder afgenomen: 78 procent van de Nederlanders heeft nog steeds grote moeite een aantal eenvoudige vragen over sparen, rente en inflatie goed te beantwoorden.

Twee jaar geleden lag dit percentage nog op 68 procent. Ten opzichte van de andere landen doet Nederland het overigens niet slecht. Hetzelfde beeld is te zien rond het aanhouden van een stroppenpot. Ten opzichte van twee jaar geleden zijn er meer Nederlanders (29 procent in 2012, 26 procent in 2010) die geen buffer hebben om drie maanden door te komen, mocht het inkomen ineens wegvallen. In de andere onderzochte Europese landen liggen deze percentages hoger. Grieken en Nederlanders lijken op het gebied van budgetten maken meer op elkaar dan je zou verwachten. Ten minste, als ze op vakantie gaan; ze houden zich beiden (50 procent) aan de gemaakte afspraken. Met korte termijn planningen gaan de Grieken en de Nederlanders gelijk op alleen houden de Nederlanders het wel langer vol.

Met de Financiële Persoonlijkheidstest wil NN consumenten bewuster maken van hun financieel gedrag.
(bron: NN)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.