Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Aantal woningverkopen daalt sterk

donderdag, 10 mei 2012

In het afgelopen jaar is 3,4 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad verkocht; een daling van 45 procent ten opzichte van 5 jaar terug. Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa.

Het in Delft gevestigde technologiebedrijf, dat gespecialiseerd is in vastgoedwaarderingen en –analyses, onderzocht de marktliquiditeit, gedefinieerd als de verhouding tussen het jaarlijks aantal verkochte woningen en de onderliggende bestaande koopwoningvoorraad.

Het aantal transacties daalde dit kwartaal fors met 6,9 procent op jaarbasis. Het aantal verstrekte hypotheken op jaarbasis daalde dit kwartaal met 24,2 procent. Sinds de top van de markt is het aantal met 67 procent teruggelopen.

Calcasa onderzocht daarnaast de marktliquiditeit naar woningtype en prijsklasse binnen en buiten de Randstad en constateert dat de laagste prijsklasse (tot 200.000 euro) de hoogste marktliquiditeit heeft. Dure woningen van boven de 400.000 euro worden verhoudingsgewijs meer verkocht in de Randstad: daar is de marktliquiditeit 2,8 procent tegenover 1,9 procent buiten de Randstad. De ontwikkeling van de marktliquiditeit over het afgelopen jaar, 3 en 5 jaar laat weinig diversiteit naar woningtype en regio zien.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.