Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Bankspaarhypotheek vs annuiteitenhypotheek

woensdag, 2 mei 2012

Vanaf 2013 is de hypotheekrenteaftrek alleen nog beschikbaar voor nieuwe annuïteitenhypotheken met een looptijd van dertig jaar, zo blijkt uit het nieuwe akkoord uit Den Haag. Deze hypotheekvorm is absoluut niet in het belang van de Nederlander, aldus Academica. Volgens het financieel adviescentrum gaan Nederlanders onnodig fiscaal voordeel mislopen in vergelijking met de bankspaarhypotheek. Alleen banken zouden profiteren van deze maatregel.

Academica vergelijkt de annuïteitenhypotheek met de bankspaarhypotheek.

“De twee hypotheken hebben een enorme gelijkenis. Het bedrag dat jaarlijks door de consument moet worden opgehoest is bruto in beide gevallen exact gelijk. Waar bij de annuïteitenhypotheek een bedrag wordt afgelost, spaart de Nederlander bij de bankspaarhypotheek ditzelfde bedrag op een spaarrekening. De klant die kiest voor een bankspaarhypotheek lost daarmee indirect net zo veel af op zijn hypotheek als diezelfde klant met een annuïteitenhypotheek. Het enige échte verschil is de fiscale behandeling. De annuïteitenhypotheek is netto veel duurder dan de bankspaarhypotheek.

Bij de annuïteitenhypotheek wordt er elk jaar minder minder rente en elk jaar meer aflossing betaald. Er wordt dus jaarlijks minder rente terugontvangen van de Belastingdienst. Omdat bij de bankspaarhypotheek de gehele schuld in stand blijft, blijft de belastingteruggave altijd even hoog.

Als het geld dat de Nederlander extra terugkrijgt van de Belastingdienst bij een bankspaarhypotheek weer op een spaarrekening worden gezet, tegen bijvoorbeeld een rente van 3%, dan loopt het voordeel van de bankspaarhypotheek verder op.”

(bron: AMWeb.nl,
http://www.infinance.nl/2514/lp-daily.html?fzine_id=13132)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.