Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Banken voor afschaffen hypotheekrente aftrek

dinsdag, 17 januari 2012

Ook de bankensector sluit aan in de lange rij van instanties en partijen die pleiten voor een discussie over de hypotheekrenteaftrek. Het FD meldt dat de twee grootste kredietverschaffers, ING en Rabobank, volgens bronnen elk een eigen voorstel hebben voor een overgangsregeling op tafel gelegd bij hun branchevereniging NVB.

Minister De Jager benadrukte nog geen plan te hebben gezien. Hij wees erop dat binnen het huidige kabinet is afgesproken deze regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ongemoeid te laten. Garanties voor de toekomst zijn volgens De Jager 'lastig' te geven.

Verder gaf De Jager bij RTLZ aan: "Het staat iedereen vrij om na te denken over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, maar aan onnodige onrust hebben we niets".

In zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z zei De Jager verder dat voorstanders van beperking van de hypotheekrenteaftrek zo'n maatregel te vaak zien als een alternatief voor bezuinigingen. Hij redeneerde verder, dat als je de aftrekpost van hypotheekrente voor de eigen woning zou beperken, dat dan gecompenseerd moet worden om lastenverzwaring voor burgers te voorkomen. Voordeel voor de schatkist is er dan nauwelijks, redeneert De Jager.

Volgens de branchevereniging van banken NVB moet echter heel de woningmarkt worden hervormd middels een 'nationaal akkoord'. Daarin moeten niet alleen afspraken over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek worden gemaakt, maar moet ook de huurmarkt worden hervormd en iets 'extra's voor starters' worden gedaan.

Premier Rutte heeft tot nu toe herhaaldelijk verklaard dat deze kabinetsperiode niet aan de fiscale aftrek van hypotheekrente wordt getornd.

Boele Staal, voorzitter van de NVB, gelooft de premier op zijn woord. Maar, zo geeft hij aan: " Ze weten ook dat het niet zo zal blijven. Daarom koopt nu bijna niemand een huis."

We gaan het weer meemaken wat deze nieuwe input betekent voor de woning- en hypotheekmarkt. Aan deze onrust moet snel een einde komen, links of rechtsom in het belang van velen.





« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.