Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Aflossingvrije hypotheek blijft gevraagd

donderdag, 23 juni 2011

TNS Nipo heeft in opdracht van ING onderzoek gedaan onder woningbezitters en huurders die van plan zijn binnen twee jaar een huis te kopen. Als conclusie komt onder andere naar voren dat de aflossingvrije hypotheek geliefd blijft bij de hypotheekklanten.

De aflossingsvrije hypotheek blijft voor koopwoningbezitters en starters in beeld bij het financieren van een woning.

Consumenten zijn echter nog slecht op de hoogte van de nieuwe hypotheekregels per 1 augustus 2011 die het aflossingsvrije hypotheekdeel beperken tot 50 procent van de woningwaarde.

Van de huiseigenaren heeft 70 procent een hypotheek die deels aflossingsvrij is. Over het aflossingsvrije gedeelte bouwt de helft nu weinig of geen vermogen op. Tweederde van de starters vindt dat een geheel aflossingsvrije hypotheek te veel risico's met zich meebrengt.

Een ruime meerderheid van de consumenten is goed op de hoogte van de consequenties van een aflossingsvrije hypotheek, aldus het onderzoek.

Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) is onbekend met de nieuwe hypotheekregels die op 1 augustus in werking treden (maximaal 110 procent van de aankoopwaarde en maximaal 50 procent aflossingsvrij).

Consumenten oordelen verschillend over de noodzaak om het aflossingsvrije hypotheekdeel te beperken.

Na uitleg geeft 55 procent van de ondervraagden aan achter deze regeling te staan. Een derde vindt dat de regeling moet blijven zoals deze is; 13 procent vindt dat de aflossingsvrije hypotheekvorm geheel moet worden verboden. (bron: VVP)

gerelateerde berichten:

Strengere NHG regels lapmiddel of oplossing
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Weer strengere eisen banken bij hypotheekverstrekking
PVV wil aflosvrije hypotheek behouden

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.