Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Nederland aan rand hypothecaire afgrond

woensdag, 18 mei 2011

Er is geen land in Europa met zo’n hoge hypotheekschuld als Nederland. De totale omvang ervan is ongeveer zo groot als het totale bnp: 614 miljard euro. Dat komt neer op een schuldenlast van ruim 36.000 euro per persoon, veel meer dan die van de Verenigde Staten (26.000 euro), het Verenigd Koninkrijk (22.000 euro), Duitsland en België (beide rond de 13.000 euro), en zelfs meer dan Ierland (33.000 euro).

Nederland staat aan de rand van de hypothecaire afgrond. Het is niet eens ondenkbaar dat het de VS en Ierland achterna gaat, meent professor Ewald Engelen van de Universiteit van Amsterdam.

Hij rekent in een column voor website Follow The Money voor dat in vijftien jaar tijd de prijzen voor eengezinswoningen zijn verdriedubbeld, van 100.000 tot zo’n 300.000 euro, en voor appartementen verdubbeld: van 75.000 naar ruim 150.000 euro.

Volgens Engelen is Nederland na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste markt voor verpakte hypotheekobligaties. Ongeveer een derde van de Nederlandse hypotheken is door banken als ABN Amro, ING en Rabobank doorverkocht aan Amerikaanse, Britse en Duitse institutionele beleggers. Een Nederlandse 'hypothecaire meltdown' is dan ook volgens Engelen niet ondenkbaar.

Met sterk stijgende executieverkopen en afwaarderingen op hypotheekobligaties zou een Nederlandse hypotheekcrisis het Europese financiële stelsel opnieuw naar de rand van de afgrond kunnen brengen. (bron: InFinance)

gerelateerde berichten:

Alleen nog rente aftrek over annuitaire hypotheek ?
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Weer strengere eisen banken bij hypotheekverstrekking
PVV wil aflosvrije hypotheek behouden

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.