Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Alleen rente-aftrek over annuiteiten hypotheek

woensdag, 18 mei 2011

Binnenkort kan nog maar de helft van een hypotheek aflossingsvrij zijn. Dat gaat CU en D66 niet ver genoeg. In hun verkiezingsprogramma hebben beide partijen staan dat de hypotheekrenteaftrek moet worden afgebouwd in twintig jaar tot 30%.

D66 en de ChristenUnie komen met een initiatiefwetsvoorstel om de hypotheekrente alleen nog aftrekbaar te maken bij een zogeheten annuïteitenhypotheek.

Het geld dat daarmee bespaard wordt moet worden gebruikt om de overdrachtsbelasting af te schaffen.

De twee partijen kondigen de initiatiefwet, die in september zal worden ingediend, vandaag aan in een Kamerdebat, zo meldt Trouw.

Het initiatiefwetsvoorstel is een handreiking naar andere partijen. "We moeten praktisch zijn", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Er is te veel weerstand tegen het verlagen van de hypotheekrenteaftrek. Dus we moeten met iets anders komen om de potentieel gevaarlijke hypotheekschuld in Nederland af te bouwen." De initiatiefnemers constateren dat de woningmarkt in Nederland muurvast zit. Door alleen die hypotheken aftrekbaar te maken, die in dertig jaar worden afgelost, is de overheid rond vijf miljard euro minder kwijt aan de renteaftrek. De overdrachtsbelasting, die tegelijkertijd wordt afgeschaft, levert nu nog vier miljard euro per jaar op.

(bron: Trouw, pag. 3)

gerelateerde berichten:

Strengere NHG regels lapmiddel of oplossing
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Weer strengere eisen banken bij hypotheekverstrekking
PVV wil aflosvrije hypotheek behouden

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.