Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Strengere hypotheekregels gevaar voor huizenmarkt

woensdag, 27 april 2011

Strengere hypotheekregels die het kabinet samen met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de huizenmarkt. Net als eind jaren zeventig zouden de prijzen fors kunnen dalen, als het kopers moeilijker wordt gemaakt een hypotheek af te sluiten.

Dat betoogde Peter Boelhouwer, hoogleraar 'housing systems' aan de TU Delft, woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hoorzitting is een nieuwe gedragscode voor het verstrekken van hypotheken.

Boelhouwer stelde dat de regels goed zijn, maar dat met de invoering ervan een paar jaar moet worden gewacht, tot de woningmarkt hersteld is. Vooral doorstromers op de woningmarkt kunnen volgens hem problemen ondervinden, als ze met een nieuwe hypotheek ineens de helft moeten gaan aflossen.

Hij werd tegengesproken door Job Swank, divisiedirecteur bij de Nederlandsche Bank. Die stelde dat de totale hypotheekschuld per woningeigenaar nergens in de wereld zo hoog is als Nederland. Veel kopers beginnen met een negatieve solvabiliteit: hun schuld is bij de koop groter dan de waarde van de woning. Dat leidt volgens Swank tot een instabiele sector en een instabiele economie.

Jan Molenaar van Rabobank Nederland stelde dat de betalingsproblemen in Nederland de laagste in de wereld zijn. Zorgen heeft hij over het feit dat banken met de nieuwe code steeds minder mogelijkheden hebben om af te wijken en individueel maatwerk te leveren.

gerelateerde berichten:

Strengere NHG regels lapmiddel of oplossing
Onrust op woningmarkt door nieuwe hypotheekregels
Weer strengere eisen banken bij hypotheekverstrekking

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.